De Opstekker en Simmer yn Súdwest

Voor velen is de zomer een tijd vol met vakantie en leuke activiteiten. Voor veel jongeren is dit niet vanzelfsprekend. Daarom hebben de handen ineen gesloten met Simmer yn Súdwest om de jeugd kennis te laten maken met het skûtsjesilen. Deze zomer zijn er zo drie tochtjes gevaren, zo ook afgelopen woensdag 3 augustus.


Nadat we vanaf de Pampuskade vertrokken zijn, heeft schipper Brandt wat verteld over de historie van het skûtsjesilen en met snoepveters de 8-knoop en paalsteek uitgelegd, die we varend naar het Snekermeer meteen konden opsnoepen. Aangekomen op het Snekermeer, konden de zeilen meteen gehesen worden om gebruik te maken van het kleine zuchtje wind wat er stond. De bemanning ontpopte zich op de Hoop en Vertrouwen tot echte zeilers; zwaardmannen en -vrouwen, stuurmannen en -vrouwen en fokkenisten. Er werd met spierballen gepronkt tijdens een wedstrijdje zwaard-ophalen en iedereen weet nu wat een overstag is.


Toen de wind stilviel en het water weer ging spiegelen hebben we de zeilen laten zakken en zijn we op de motor teruggevaren naar Sneek. Tijdens golden hour was er tijd om wat foto’s te maken op de Opsteker en voor we het wisten zat het avondje zeilen er alweer op. Sommige silers in spé gaven aan dat er een klein skûtsje-vonkje is overgeslagen, dus, wie weet, komen we ze misschien later nog wel eens tegen op het water.

Wat ons betreft zeker voor herhaling vatbaar! Oant sjen!